wtorek, 11 czerwca 2013

Kurczak tikka masala. Smacznego !

Kurczak tikka masala 

Do potrawy używa się mieszanki przypraw indyjskich "garam masala". Można ją kupić w sklepach z żywnością orientalną, w wielu sklepach internetowych lub delikatesach.
Jeśli nie możesz jej dostać, postaraj się o inne przyprawy wymienione w przepisie.
W daniu sprawdzi się też indyk, trzeba go tylko dłużej gotować w sosie.


Składniki, 4 porcje:
• 400 g filetu z kurczaka• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Marynata:

• 150 g jogurtu naturalnego• 1 łyżka oliwy• po 1 łyżeczce: startego imbiru, sproszkowanego cynamonu, ostrej papryki, sproszkowanego kminu rzymskiego• 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala
Sos:

• 500 - 680 ml przecieru pomidorowego (passaty) z kartonika lub butelki np. Cirio Passata Rustica (lub 1 kg świeżych pomidorów, obranych, bez nasion i soku, miąższ pokrojony w kostkę)• 2 ząbki czosnku starte na drobnej tarce• 2 łyżki klarowanego masła lub zwykłego• po 1 łyżeczce: ostrej papryki, słodkiej papryki, sproszkowanego kminu rzymskiego• 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala• 1 łyżeczka cukru• 1 łyżka octu winnego, octu balsamicznego lub sosu sojowego• sól i świeżo zmielony pieprz• 5 - 6 łyżek śmietanki kremówki lub 3 łyżki mascarpone
Do podania:
• 300 - 500 g jogurtu naturalnego• 200 g ryżu, ugotowanego np. Basmati
• świeża kolendra• chlebki pita lub naan, bagietki
Przygotowanie:
  • Kurczaka pokroić w kostkę około 2 cm, posypać solą i pieprzem, włożyć do miski ze wszystkimi składnikami marynaty, wymieszać i odstawić na minimum 30 minut (choć lepiej na dłużej - kilka godzin lub nawet całą noc do lodówki). Przed smażeniem ocieplić w temperaturze pokojowej.
  • Kurczaka wyjąć z marynaty i papierowymi ręcznikami usunąć jej nadmiar. Mięso zgrillować na patelni grillowej lub obsmażyć na zwykłej patelni z każdej strony po minucie na średnim ogniu (kawałki kurczaka można nadziać na patyczki szaszłykowe aby ułatwić sobie obracanie).
  • W garnku roztopić masło razem z czosnkiem. Podsmażyć na umiarkowanym ogniu przez minutę, dodać wszystkie przyprawy i mieszając smażyć przez minutę. Dodać pomidory, cukier, ocet winny i sól, świeżo zmielony pieprz i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez 10 minut, od czasu do czasu zamieszać. Dodać obsmażone kawałki kurczaka i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 10 - 15 minut, lub do czasu aż mięso będzie idealnie miękkie. Na koniec zdjąć z ognia i dodać śmietankę kremówkę lub mascarpone (ilość do smaku). Podawać z ryżem, jogurtem naturalnym, pieczywem. Posypać kolendrą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz